Mosolyország

49.

Gyakran ragasztják ezt a jelzőt Thaiföldre. Az emberek mindig vidámnak tűnnek, és ha rámosolygunk valakire az utcán, az nagy valószínűséggel viszonozza azt. Első látásra úgy tűnhet, hogy az thaiok mindig és minden helyzetben mosolyognak, de a dolog ennél kicsit összetettebb. Például, ha az utcán egy thai nő rámosolyog egy férfire, azt csak a kultúrkörön kívüliek értik félre. Mert egyébként nem jelent semmit, nem hordoz komolyabb mögöttes tartalmakat. Egyszerűen barátságosnak akar tűnni. Az is előfordulhat, hogy a ruhánkat, arcszőrzetünket vagy a járásmódunkat találja mulatságosnak.

Sok, számunkra akár furcsa jelentései is vannak errefelé a mosolynak. Ha egy bangkoki bárban valaki véletlenül meglök és kilötyögteti a sörödet, akkor utána valószínűleg még rád is vigyorog. Ezt a viselkedésmintát követve egy kőbányai kiskocsmában nem sokáig állna a lábán. Pedig csak együttérzésből teszik ezt, hogy enyhítsék a zavarunkat. Egyszerűen így vannak kódolva. Thaiföldön sokkal tágabb a mosoly használati köre, mint nálunk. A legtöbb szituációban ez az általános reakció. Az öröm és boldogság kifejezése mellett lehet egyfajta álarc is, ami elfedi a viselője félelmet, bűntudatát, zavarát vagy mélyen elfojtott problémáit. Társadalmi szerepének és jelentőségének ékes bizonyítéka, hogy tizenhárom különböző kifejezés van rá a nyelvben.

  •  az illedelmes mosoly – idegenek körében vagy olyanok társaságában, akiket alig ismerünk
  • a kötelező mosolyognom, pedig nem is akarok
  • a győztes mosolya a vesztes ellenfélre
  • amikor igazán boldog vagy – az éppen most nyertem meg a lottóötöst mosoly
  • a sajnos tévedsz és nekem van igazam mosoly
  • a szomorúságot vagy a rosszkedvet elfedő mosoly
  • a gonosz ötleteket elrejtő mosoly – azért mosolygok, mert le foglak húzni és te ezt nem is veszed észre
  • a csodállak és nagy hatással vagy rám mosoly
  • a mosoly, amivel utánozunk, kigúnyolunk vagy kinevetünk valakit
  • amikor mosolyogni akarsz, de nem tudod magadra erőltetni azt
  • a bocsánatkérő mosoly – hogy tompítson egy kellemetlen szituációt
  • az ideges, bocsánatkérő mosoly – sajnos elhagytuk a csomagját, de ne legyen ránk mérges
  • az olyan rossz helyzetben vagyok, hogy ez a legjobb, amit tehetek mosoly

Külföldiként nem egyszerű különbséget tenni közöttük. A legtöbb esetben ugyan lehetetlen, mégis jó ha tudatában vagyunk ennek az összetett jelentésvilágnak. A környező országok lakói komorabbnak tűnnek, kevesebb a vidám arc és jó visszatérni ide. Még ha tisztában is vagyunk vele, ez részben egy színjáték, csak a csomagolás és a dobozban bármi lehet. Mégis az első benyomások pozitívak. Sétáljunk végig Budapest bármelyik reggeli villamosán és számoljuk meg, hányan mosolyognak vissza ránk. Az eredmény elfér a jobb kezünkön. Sokkal könnyebb megkedvelni egy ilyen vidám sztaniolba bújtatott országot. Aztán idővel megtanulunk majd különbséget tenni mosoly és mosoly között.

A mosoly pozitív önképet sugároz a külvilág fele és az egyén számára itt ez a legfontosabb. Mi sem rombolhatja le azt jobban, mint egy tekintélycsorbuláshoz vezető kellemetlen szituáció. Jön az álarc, amögé menekülnek minden megalázó helyzetből. Elfojtják, legtöbbször lenyelik a problémákat. Néha eljöhet az a pont, amikor lefagy arcukról a mosoly és ilyenkor jobb távol maradni az eseményektől, mert a renoméjától megfosztott thainál kevés kiszámíthatatlanabb dolog létezik. Szomorú példa erre a 2010 április-májusi bangkoki eseménysorozat. Egyik nap még vidáman táncoltak a tüntetők az elbarikádozott központban, majd két nap múlva gyújtogattak és egymást lőtték halomra az emberek.

Az iskolában is előfordulnak kellemetlen helyzetek. A gyerekek vidámak, néha veszekednek, civódnak, ugratják egymást és heccelődnek. Nagyritkán elszakad a cérna. Előző évben vascsővel verték be az egyik gyerek fejét, agyrázkódással kórházba is került. És nemrég csapott össze két ellenséges banda. Arra lettem figyelmes, hogy felsős diákok kergetik egymást a folyosón a tanárok pedig rémült arccal rohannak ki a teremből, hogy beavatkozzanak. Tíz perc múlva kint volt a rendőrség is. Minden figyelmeztetés és előjel nélkül robbannak az indulatok.

Az országban például elég magas a szerelemféltésből elkövetett bűncselekmények száma. A feleség már régóta tudatában van, hogy férje szeretőt tart, de fájdalmát és dühét sokáig magában tartja. Aztán egy napon túlcsordulnak az indulatok és a nő késsel nyisszantja le a hűtlen férfi azon testrészét, mely szerinte a megcsaláshoz vezetett. Nem véletlen, hogy Thaiföldön találhatók a legjobb olyan orvosok, akiknek e testrész visszavarrása a szakterületük.