sörök

38.

Nincs is annál jobb, mint munka után a délutáni harminckét fokban beülni egy éppen nyitó helyre és a korai vacsora előtt vagy mellé legurítani egy korsó jeges sört. Hazafelé menet ha letértünk az ideális ívről, szinte keresni sem kellett, máris találtunk egy konyhával és hűtőszekrénnyel kombinált sufnit, ahol kiülhettünk az árnyat nyújtó fák vagy napernyők alá. S habár az ország inkább a konyhájáról, mint a söreiről ismert, érdemes megismerkedni velük. Mivel az thai borkultúrája szinte elhanyagolható, és ha az égetett szeszeknek vagy a különböző koktéloknak sem vagyunk különösebb hívei, a folyékony kenyér nyújthat alkoholos felfrissülést vagy ellazulás egy forró nap végén. Elején vagy közepén.

A sörfőzés, európai hagyományokat követve csupán alig nyolcvan éve indult el az országban. A thai sör jellemzően láger típusú, és habár számos külföldi márka is jelen van a piacon a fogyasztóközönség általában a hazai ízekre esküszik. A négy, szinte mindenhol beszerezhető márka a Singha, a Chang, a Leo és az Archa mellett számos olyan regionális sör is létezik, mint például a Phuket vagy a csak importra gyártott Bangkok.

A legrégebbi és az egyik legnépszerűbb márka a külföldi porondokon is szerepelő Singha. A jelenleg 5%-os alkohol tartalmú, enyhén kesernyés ízű, világos lágert 1933 óta készítik. Címkéjét ősi hindu mitológiából származó oroszlán díszíti, az üveg nyakán lévő madár-szerű teremtmény pedig a thai királyság szimbóluma, amit egyedül ők használhatnak. A sört kizárólag Thaiföldön főzik és évi egy milliárd litert állítanak elő belőle. Az ezüst oroszlános logó több helyen feltűnik a világban. Jelenleg többek között az angol Chelsea futballcsapatát támogatják. 6,3 és 3,3 decis üveges valamit kis dobozos kiszerelésben kerül forgalomba.

A sokáig egyeduralkodó Singha mellett 1995-ben jelent meg riválisként a karakteres, jellegzetes ízű és olcsóbb Chang, melyben az előbbi komoly kihívóra talált. A világos láger, mely nevében is elefántot jelent, címkéjén két fehér ormányos áll. Ezek nemcsak a bölcsesség és az uralkodó szimbólumai, hanem szerencsét is hoznak gazdájuknak. A sör érdekessége, hogy a kivitelre főzött sokban különbözik a belföldön eladottól. Gyakorlatilag két különböző italról van szó ugyanazon logó alatt. Míg az exportra szánt változat csak malátából készül és 5%-os addig a belső terítésűhöz a gyártás során rizst is adnak és alkoholfokát 6.4%-ra tornásszák fel. A cég lapján azt írják róla, hogy teltebb íze jól passzol az amúgy is fűszeres thai konyhához és egzotikus utazásra invitál. Ez így igaz. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy négy-öt, 6,4 decis üveg elfogyasztása után az ember másnap tényleg úgy érzi magát, mintha átrobogott volna rajta egy elefántcsorda.

A Singha gyártója készíti a harmadik legnépszerűbb folyékony kenyeret a Leo-t. A címkéjén párduccal kalandra hívó ital íze a nagy testvéréhez hasonlít, talán nem annyira kesernyés és árban is az kisebb pénztárcájú fogyasztókat célozza meg. A 2004-es évben a Chang is előállt egy második vonalbeli sörrel. Ez a szolidabb és kevésbé lehengerlő ízvilágú Archa, amiből lefekvés előtt egy kis üveg elfogyasztása a legjobb altató.

A lelkes vagy profi sörfogyasztóknak két dologra kell felkészülniük. Egyrészt a legtöbb, thaiok által frekventált helyen jéggel kínálják az italt. Ha nem a poharunkat pakolják teli fagyott kockákkal, akkor egy vödörre valót kapunk belőlük az asztalra. Ez eleinte annyira szokatlannak tűnt, mint tejjel inni a teát, de gyorsan rájöttünk a magyarázatra. A harminc fok fölötti klímában így tarthatjuk hűsen az italt, valamint a Chang esetében a víz egyben hidratál is. Tompítja annak erős ízét, mit sem rontva az ital élvezeti értékén.

Másrészt fontos megjegyezni, hogy a 7-Elevenben, az ahhoz hasonló láncokban vagy a nagyobb bevásárlóközpontokban csak bizonyos intervallumban juthatunk hozzá az italhoz. Délelőtt 11-tól délután 2-ig van az egyik ilyen ablak, majd délután 5-től éjfélig a másik. Egyébként a hűtő le van lakatolva, vagy a pénztáros figyelmeztet, még nem jött el az ívás ideje. Buddhista ünnepek alkalmával egész nap szünetel az alkoholkimérés, ilyenkor a bárok és a szórakozó helyek akár be is zárhatnak, de ha nyitva is tartanak csak mentes dolgokat szolgálnak fel. A fentebb említett üzletekben is egész nap ott a lakat a hűtőn. De nem kell kétségbe esni. A házak alatti kisboltokban mindig akad egy jégszekrény, ahol ilyen esetekre felhalmoznak. Csak követni kell a helyieket és gyorsan megleljük az elosztóforrást.