plázák, plázák

28.

Ha szombat délután vagy vasárnap esünk be Bangkok csillogó plázáinak egyikébe, még az ajtóban vegyünk egy mély levegőt és erőltessünk földöntúli lelki nyugalmat magunkra. Még jobb, ha belépés előtt egy kicsit relaxálunk, vagy leszedáljuk magunkat valamivel. Emberek mindenütt. Valaki gyorsabban halad, valaki lassabban, de senki nem a mi tempónkban közlekedik. Rengeteg a kis bolt, fények, hirdetések villognak, leárazások, bemutatók, mini koncertek, minden, ami zavart kelthet a pénztárcánk környékén. A pincében általában fél focipályányi kifőzde-komplexum üzemel, a legfelső emeleten pedig mozik, szórakozó egységek, melyek kiszolgálják a thaiok egyik közkedvelt hétvégi programját: a plázázást.

A Mit csináltál a hétvégén? vagy Mit szeretsz csinálni a hétvégén? kérdésekre sokan egyből rávágják: plázába menni. Természetesen rengeteg érvvel lehet ezt megtámogatni, de mindegyik közül a klíma a legnyomósabb. A kinti fülledt melegből jó belépni a kellemesen lehűtött épületbe; és már csapdában is van az ember. Ráadásul egy egész napos programot fel lehet építeni házon belül. Először vásárlás, aztán ebéd, újabb vásárlás végezetül mozi, videó játék vagy karaoke. Esetleg egy szelet csoki torta forró capuccinoval és máris teljes a nap. Több központban van jégpálya, általában valamelyik felső emeleten, ahol miközben pulóverben csúszkálunk a pálya melletti ablakokon bámulhatunk ki a trópusi forróságba. Természetesen van bowling, gokart, játékterem, mégis a legnagyobb vonzerővel az árukkal telipakolt boltok bírnak. Könnyű eltévedni és érdemes is. Egyik alkalommal így találtunk rá a néhány telefonfülkénél nem nagyobb üvegdobozokra, ahol karaokézni lehet. Párhuzamosan több társaság is pörgetheti a bulit, egymást nem zavarva, közönség nélkül csak a saját szórakoztatásukra. Mikor kisebb a forgalom a boltokban, vagy ha megéheznek az eladók kipakolják a pultra a levest, a rizst vagy a csípős salátát és falatozni kezdenek a pamutpólók, a nyomtatók vagy az aranyórák társaságában.

A thaiok szeretnek jól kinézni és mindennél jobban szeretnek álmodozni. Talán ezért is járnak a plázákba. Vannak elit helyek, mint a Siam Paragon vagy a Cantral Word, ahol a világ minden részéről összegyűlt márkanevek között válogatva mélyre kell nyúlni a zsebünkben és vannak olyan sokemeletes butik városok, mint a MBK vagy a Platinum Fashion Mall, ahol csak türelem és kitartás kérdése, hogy az ember mennyire csinál jó vásárt.

Aki a vásárlástól szeret megrészegedni, annak Bangkok ideális, sokpultos bár. Több százezer négyzetméteren lehet válogatni. Egy emelet csak telefonoknak és kiegészítőiknek, aztán jön az eredeti és a koppintott, mindent lejátszó kézi készülékek szintje, jogtiszta és sokkal több kalóz film, zene, szoftver, majd ruhák, ruhák, ruhák és cipők. Másfél óra után szokott nálam elfogyni a türelem. Megtelnek a boltok közötti sorok és általában mindig akad valaki, aki elállja a menekülési útvonalat. Lassan csoszog, a telefonját nyomkodja, nézegeti a kirakatokat, elbambul, én meg mint egy furcsa partra vetett hal elkezdek szomjazni a szabadságra, még ha meleg, párás és benzingőzzel telített is odakint a levegő.

Az egyetlen hely odabent, ahol érdemes lehorgonyozni, az a kifőzdék emelete. Húsz, harminc, néha ötven önálló egységként működő kis konyha veszi körbe a több száz asztallal és székkel beborított placcot. A választás nem könnyű, de ha az ember már ismeri a járást, tudja melyik pulthoz kell mennie. Habár az ételek néha ismétlődnek, azok fűszerezése és összetétele konyháról konyhára változik. Az árak csupán minimálisan magasabbak az utcaiaknál. Ráadásul ábrák, táblák segítik az eligazodást, és ha nem is értjük azokat, csak rámutatunk az előttünk álló tányérjára, hogy mi is olyan kérünk. Egyik alkalommal így futottunk bele a fűszeres, májjal, főtt tojással, vastag tésztával és vérkockákkal gazdagított a beles levesbe, amiről aztán kiderült, hogy nem is olyan rossz. És ha marad még egy kis üres hely a gyomrunkban, ott a habos palacsinta, vagy a helyi édességes pult, aminek ugyanúgy elemei a bab és a kukorica, mint a kókusz vagy a gyümölcszselé.

A vásárlás és az evés itt az élet boldog oldalához tartoznak. Nagyon fontos, hogy nézel ki, mi van rajtad és milyenen készüléket tartasz a kezedben. Enni pedig kell. És amikor ezeket az élvezeteket még valamilyen játékkal vagy szórakozással is összekapcsoljuk, akkor megkapjuk egy thai nagyvárosi hétvége instant örömöket okozó programcsomagját.