napok – színek

26.

Hétfőn sárga, kedden rózsaszín, pénteken kék. Többségében ilyen színű ruhákban jelentek meg tanár kollégáink a reggeli zászlófelvonásnál. Nekem csak három ingem volt, két kockás és egy kék, azokat próbáltam olyan rutinban váltogatni, hogy úgy tűnjön, mintha legalább hat lenne. Ennélfogva képtelen voltam követni az elvárt színkódot.

Thaiföldön a hét minden napjának megvan a maga színe, ami természetesen az emberek öltözködésére is hatással van. Habár a hagyomány már nem olyan erős mint régen, a mai napig tetten érhető. Még ha nem is követik, a legtöbben fel tudják sorolni, hogy a hétfő sárga, a kedd rózsaszín, a szerda zöld, a csütörtök narancssárga, a péntek kék, a szombat lila, a vasárnap pedig piros. Ejtsük ki a keddet és a szivárvány színeihez jutunk. Az emberek változatosságra való törekvése mellett ennek a szín-szimbolikának mély gyökerei vannak. Azok egészen a hindu mitológiáig és asztrológiáig vezethetők vissza, ahol a hét minden napjához egy védelmező istenséget és egy színt társítottak.

a hétfő színe a sárga – a legendák azt mesélik, hogy Siva, a teremtő isten 15 szűz angyalt változtatott porrá, amiből aztán világossárga szövetet készített. Azt behintette szentelt vízzel így alkotván meg a Holdat.

a kedd színe a rózsaszín – Siva nyolc bölényt rózsaszín porrá változtatott. Szentelt vizet hintett arra, így hozta létre a Marsot.

a szerda színe a zöld – Siva 17 elefántot változtatott porrá, majd abból egy nagyon finom kelmét készített. Befestette zöldre, szentelt vizet hintett rá így alkotva meg a smaragdzöld Merkúrt. Úgy tartják, hogy Buddha is ekkor jött a világra és védelmezi a nap szülötteit.

a csütörtök színe a narancssárga – Siva 19 aszkétát változtatott porrá, majd abból narancsszínű anyagot alkotott, amiből aztán létrehozta a Jupitert.

a péntek színe a kék – Siva 21 bikát változtatott porrá és abból teremtette meg a kék Vénuszt.

a szombat színe a lila – Siva 10 tigrist változtatott porrá, majd abból fekete ruhaanyagot készített. Behintette azt szentelt vízzel, így alkotván meg a lilás Szaturnuszt.

a vasárnap színe a piros – úgy tartják Siva ezen a napon 6 oroszlánt változtatott porrá. Abból aztán piros szövetet készített, behintette szentelt vízzel és megalkotta a napot.

A thaiok közül sokan babonások és úgy hiszik, hogy ha az adott napnak megfelelő színt veszik fel, akkor szerencséjük lesz. S ha nem is a teljes ruházatban, de annak valamelyik kiegészítőjében (nyakkendő, táska) megjelenik ez a szín. Régen úgy tartották, a színek az ember életére is befolyással vannak. Mert nem elég valamiért megküzdeni, a célok eléréséhez általában szerencse is kell. Ilyenkor segíthetnek a színek. Ha pedig valami balul sül el, azt is meg tudják magyarázni: biztos nem a kedvenc színe volt rajta.

Sokan azt tartják kedvencüknek vagy szerencsehozójuknak, amely a születésük napjához köthető. A király például hétfőn született, azaz az őt reprezentáló szín a sárga. A királynő pénteken, az övé a kék. Ezek szimbolizálják őket mindenhol, a király zászlaja sárga a királynőé pedig kék.

A bangkoki hétköznapokban három színt lehet egyértelműen felfedezni. Hétfőn az uralkodó tiszteletére sokan öltik magukra a sárga valamelyik árnyalatát. Kedden rózsaszínre váltanak. Ez akkor vált népszerűvé, amikor néhány évvel ezelőtt a király hosszabb betegeskedés után rózsaszín öltönyben hagyta el a kórházat. Viselésével az emberek jó szerencsét és jó egészséget kívánnak neki. A péntek pedig a királynőé. Ilyenkor sok thai kék színű, céges logóval hímzett ingben siet munkába.

Én szerdán születtem. Nem a zöld a kedvencem, de egyre többet hordom. Mert nem is olyan rossz, ha valakinek Buddha a védelmezője.