virágfüzér minden napra

24.

Az egyik forgalmas kereszteződésben a busz ablakából majdnem minden reggel láttuk az árust, aki rúdra aggatott virágfüzérekkel járta végig a lámpánál várakozó autósokat, motorosokat. Fehér szirmokból összeállított és piros virágokkal díszített, karkötőnyi vagy hosszú, szalagban végződő füzéreket cserélt 20 bahtosokra. Buddhista templomok vagy a piacok környékén is sok hasonló árust látni, de az utcaképnek sem szokatlan elemei. A fővasútállomástól a régi városrészbe tartó piros 53-as ablakából, miközben az keresztülküzdte magát az esténként megélénkülő virágpiacon, mindig megcsodáltuk, ahogy a kis asztaloknál ülő nők villámgyors mozdulatokkal állítják össze ezeket a sokszor elég komoly virágkompozíciókat. Egy nagy nejlonból követhetetlen sebességgel szedték ki a szirmokat, amiket aztán egy hosszú tűn keresztül egy madzagra húztak fel. A füzérek sokfélék lehetnek, elkészítője variálja össze a különböző elemeket, ügyesen ötvözve a divatot a tradícióval.

Trópusi ország lévén számtalan formájú és színű virágból lehetne válogatni, mégis a mai napig az egyszerű jázminfüzér a legnépszerűbb és legelterjedtebb. Nemcsak azért, mert ez a tisztaság szimbóluma, hanem mert ennek van a legédesebb és legerősebb illata. A különböző virágok más-más jelentést hordoznak, ennek megfelelően változik azok felhasználási területe is. Az orchidea például a kitartás jelképe, mert felfűzve is sokáig friss marad.

Hagyományosan a házak ablakából lógtak ezek a füzérek és nem csak a szemet gyönyörködtették vagy az alkotó kézügyességét dicsérték, hanem kellemes aromával is megtöltötték a környéket. Felajánlásképpen sokszor függesztik Buddha szobrokra, akasztják szerzetesek képére, elhunyt családtagok fényképére, vagy a házi szentélyre, hogy ott illatukkal örvendeztessék meg és bírják maradásra a jó szellemeket. Vendégek is kaphatják üdvözlésül, vagy adhatják jó szerencsét kívánva vele a hosszú útra indulónak. Diplomaosztóra, születésnapra, esküvőre. A thai pedagógusnapon mi is kaptunk néhányat a diákoktól.

A füzérek elkészítéséhez használt alapanyagok ugyan változtak az évek során, a banán leveléből sodort fonál helyett pamutot használnak és ma már fényes műanyag masnik kerülnek a füzér aljára, de szerepük ugyanolyan erős és fontos, mint évszázadokkal ezelőtt. Tiszteletüket róják le velük a látható és a láthatatlan lények előtt.

A múltban a füzérkészítést a thai nők fontos feladatai között tartották számon. Főleg azokénak, akik a palotában laktak és közel voltak az uralkodó rendhez. Aki nem tudott szép és díszes összeállítást készíteni, annak mintha nem lett volna teljes a nőiesség-kelléktára. A lányok anyjuktól vagy nagyanyjuktól lesték el a fűzés minden csínját-bínját, egyes gyerekeket még külön iskolába is írattak, hogy ott fejlesszék tökélyre ezt a fontosnak tartott tudományt.

A sofőrök a visszapillantóra akasztják és minden nap frisset vesznek. Láttam olyan teherkocsit, aminek nagy halom, különböző száradtsági fázisban lévő viráglógó himbálódzott a szélvédője előtt. Hisznek abban, hogy ha felajánlás gyanánt újabbat és újabbat tesznek fel, akkor a vigyázó szellemek majd megvédik a járművet és annak utasait minden bajtól. Taxikban, buszokon, motoros taxikon is ott lógnak ezek a friss füzérek és talán tényleg vigyázzák az embert. A káosz-forgalom ellenére alig látni komolyabb balesetet.