babonák

22.

A thaiok nagyon babonás emberek, mindennapjaikat több ezer hiedelem hatja át. Az asztrológiának, a természetfeletti erőknek komoly helye van a kultúrájukban és ha mélyebben meg akarjuk érteni az itt élők lelkének csavarjait, akkor érdemes számba venni a ezeket a felszínen nagyon sokszor nevetségesnek tűnő dolgokat. Egy részük hasonlít a világ minden országában előforduló, hagyományhoz közel álló, csipetnyi tanítást is hordozó hiedelmekhez, míg mások olyan ősi animista világnézetben gyökeredznek, amiket a buddhista tanításoknak soha nem sikerült teljesen elfedniük.

Sokszor a legmagasabb politikai vagy gazdasági szinteken is varázslatok, babonák és csillagállások alapján hoznak meg fontos döntéseket. Ez egyszerre tűnhet meglepőnek és sokkolónak is. Gyakran megesik, hogy magas rangú katonai vezetők olyan papok véleményét kérik ki, akikről az hírlik: a jövőbe látnak. Rossz nyelvek azt is suttogják, hogy Bangkokban azért rendeztek át néhány fontos tereptárgyat, mert így jobb lett az energiaáramlás és az ellenséggel szemben könnyebben védhetővé vált a város.

A thaiok többsége a szellemek létezésében is hisz, s míg nyugaton már alig lehet pár embert riogatni velük, addig a helyieket egy közepesen erős szellemvasúttal is ki lehet ugrasztani a bőrükből. Kérdezzünk meg valakit, és ha ő nem is, biztos van egy ismerőse, aki látott már szellemet. Szinte reneszánszukat élik a témára épülő, hazai gyártású mozifilmek: holtukból föltámadt véres szájú alakok, múltbéli sérelmeiket megtorolni kívánó hegyes fogú kísértetek borzasztanak több plakáton vagy előzetesben. Számos hiedelmük is kapcsolódik a szellemek világához:

  • Ha evés közben viccelsz, a szellem ellopja a rizsedet.
  • Ha a kisgyerekre azt mondod, hogy szép, elviszik a szellemek.
  • Ha lehajolsz és átnézel a lábad között, szellemet fogsz látni.

Beszélnek olyan szellemekről is, aki halálos élvezeteket hoznak. Sok thai férfi retteg ezektől a nőnemű lényektől, akik álmukban lepik meg és valamilyen bosszútól hajtva halálig tartó orgazmusba lovalják őket. Hogy ezeket kicselezzék, sokuk éjjelre női pongyolát ölt magára.

A babonások autóvásárláskor sincsenek könnyű helyzetben. A szokásos dolgok mellett sok apró részletre is oda kell figyelniük. A jármű lehetőleg az egyén szerencseszínében pompázzon, legyen a rendszámban 3-as vagy 9-es, ami az általános szerencseszám, sőt az sem mindegy, hogy melyik nap kötjük meg az üzletet. Vásárlás után pedig még egy pap is megáldja a kocsit, hogy teljes legyen a védelem.

Egy szerdai hajvágás is komoly balszerencséhez vezethet. Habár a legtöbb szalon ilyenkor is kinyit, borotválnak, beszárítanak, mosnak, de ne lepődjünk meg, ha megtagadják a frizura kiigazítását.

És még pár érdekesség, csak hogy tisztába legyünk a thai babona-helyzet komolyságával:

  • Ne toppants a házban, mert elriasztod annak szellemét és a hely védelem nélkül marad.
  • Ne egyél fekvő helyzetben, mert a következő életben kígyóként születsz újjá.
  • Ne nézz meztelen emberre, mert bedagad a szemed.
  • Ne edd meg mások ételét azok engedélye nélkül, mert meg fog dagadni a torkod.
  • Ne egyél teknőst, mert lassú leszel.
  • Ne vágj körmöt éjjel, mert szerencsétlenség fog érni.
  • Ne mutass rá a szivárványra, mert leesik az ujjad.
  • Ha tüsszentesz, az azt jelenti, hogy valaki beszél rólad.
  • Ha kiborítasz egy tál rizst, akkor valami rossz fog veled aznap történni.
  • Ha kígyó keresztezi az egyedülálló nő útját, akkor az hamarosan új barátot talál.
  • Ha viszket a tenyered, pénzt kapsz.
  • Ha viszket a feneked, esni fog.

A thaiok szeretnek reménykedni és hinni azt, hogy a sikeres élet kulcsa nem csak az ő zsebükben, hanem valamilyen kiszámíthatatlan, felsőbb erőnél is ott lapul. Babonásak, mert ha nem szimpatikus a racionális indok, mindig lehet valaki/valami másra mutogatni.

A fentebb leírtak különböző szintjeit csodálatosan végig lehet követni a nagyobb templomokban tett látogatás során: valakinek a sárga ruhás pap jósolt, másnak a tarot kártyát vető nő tárja fel a jövőt egy árnyas fa alatt. És persze ott vannak az apróval működő automaták. Kiválasztod a hét közül a szerencsenapodat, bedobod a pénzt, színes fény fut körbe a rulett-kerék szerű kijelzőn, majd egyre lassulva megáll egy számnál. Pár lépésnyire, egy farekeszben a számhoz tartozó jóslatokat sorakoznak. Általában thaiul, kínai írásjelekkel és néha angolul is. Egy alkalommal mi is kipróbáltuk a szerencsénket.

Móni a 21-est kapta: „Mint a nyíló virág a mérges nap alatt, üde és friss tudsz maradni. Mint a kismadár, aki repülni tanul az erős szélben, de lezuhan a földre. Az élet élvezettel teli lesz a jövőben, stb. stb.

Nekem a 26-os jött ki: „Próbálkozz, ne panaszkodj, a bánat és a baj hamarosan odébb áll. Lányod fog születni. Semmi szerencse, semmi támogatás, semmilyen kedvező jogi eset.” (ez a vége homályos)

Talán van benne valami. S aki hisz benne, az nem pörget kétszer. Én megtettem. Ezúttal fiút ígértek és hogy keményen kell eveznem az életben. A harmadik egy bahtost már nem dobtam be. Félretettem inkább buszjegyre.