Pantai Cenang

A 99 szigetből álló csoport főszigetének délnyugati csücske egy több kilométeres homokföveny. Itt koncentrálódik a legtöbb hotel és túrista, van bolt és kifőzde dögivel, így jó kiindulási pontnak tűnt a sziget bejárásához.

Pantai Cenang fehér fövenye

Pantai Cenang egy hosszú utca, kétoldalt az elegánstól az egyszerűig széles skáláján mozgó boltokkal, szállásokkal és éttermekkel. Fény, csillogás, na meg rengeteg Tax Free Shop, hiszen olyan közel a tengeri thai határ, hogy úgy döntöttek: vámmentessé teszik a helyet. És itt főleg az alkoholról van szó, mert míg Langkawin a legkisebb boltban is lehet 5 fajta sört és egyéb alkoholos italt kapni, addig ez a szám az ország többi részén általában nulla. Aki csak teheti, él a lehetőséggel. Aztán ahol tompulnak a fények, kezdődik a helyi kifőzdék sora. Be is ültünk az egyik első helyre. Sári rizst és dinnyeturmixot kért, az finom nekem felkiáltással, Móni currys levest én pedig egy helyi specialitást: szárított apróhalas, tojásos, csípős sült rizst.

PINGVINEK A PARTON

Sári tegnap lemezt váltott. Egyelőre lekerült a slágerlistáról Némó, de hirtelen élre tört a kisfiú és a pingvin (egy mese hősei, amit tegnap vagy ötször megnézett; az eredeti: Lost and Found). Azóta velük szeretne találkozni és szerinte a szigetre is azért mentünk át, hogy ő összebarárkozzon és megölelje a pingvint. Nem akartuk elkeseríteni, hogy itt, erre kicsi most az esély, mert annyira beleélte magát a dologba. Aztán jött, mint minden mesében, a szerencsés fordulat. Kiderült, hogy van a településen egy tengeri élővilágot bemutató Underwater World fantázianevű intézmény, ahol a színes halak mellett pingvinek is élnek. Erre tényleg kisebb volt az esély, mint a royal flush-re.

Sári és a Pingvin

De bejött, így ma egyből fel is kerestük a sétálóutca déli végén álló hatalmas épületet. Ami kb. annyit nyújtott, amennyit ígért. Tényleg voltak pingvinek (Sári itt már a kisfiút is kereste, hogy vele is összebarátkozna), meg szerencsére ott volt Némó s családja egy kisebb akváriumban, és persze egy csomó másik hal is. Aztán cápák, medúzák, csikóhalak, ráják, meg egy, a kijárathoz csatolt duty free boltláncolat, ahol mindegyik állatot plüss és hűtőmágnes formájában is meg lehetett vásárolni.

A SZIGET TETEJÉN

Valahogy még mindig nem sikerült átállnunk az itteni időzónára, vagy behoznunk az elmúlt hónapok alváshiányát, így ebéd után mi is eldőltünk és nyálcsorgatva aludtunk Sárival majd 3 órát. Mire észbe kaptunk már fél hat volt. Összekaptuk magunkat, a recepcióban ülő főnökkel bekarikáztattunk pár, szerinte látványos helyet, aztán bepattantunk a kocsiba, hogy kicsit szétnézzünk a sziget tetején.

a sziget északi fele

Elhagytuk a repteret, sok szállodát, pár unalomból köröző motoros fiatalt és egy hosszú homokos parton álltunk meg. Csak úgy kinézni, hogy merre tovább. Balra egy cemetgyár kéményei a távolban, jobbra pedig egy vékony, sárga csík jelezte a partot, ahová menni akartunk. S habár ott hirtelen mélyült a víz, így Sárit csak korlátozottan engedtük el, végre fröcsölte a vizet. Habár a pingvinezés után is lementünk a városi partra, de ott még a közelébe sem akart menni s víznek. Tartott tőle, hogy a tengeri boszorkány (a mai napra az Ariel, a kis hableány mese jutott) elkapja. Nagy nehezen sikerült ott, arról meggyőzni, hogy nappal semmi félnivalója nincsen, csak este ne menjen s víz közelébe.

nehéz elszakadni a víztől

Estére pedig annyira belejött a fröcskölésbe, hogy alig lehetett betuszkolni a kocsiba. Pedig már erősen alkonyodott.