fel a folyón

A park a hatalmas, összefüggő barlangrendszeréről híres, melynek több járata kiépített, komolyabb nehézség nélkül bejárható. Látogatni azonban csak vezetővel szabad őket. Mára az egyik leglátványosabb túrát, a Wind és Clearwater barlangokat választottuk. Reggel gyülekező a park központi épületénél, megváltottuk az öt napra szóló belépőnket, majd vezető mellé osztottak: Laohoz kerültünk. Ezután hatos csoportokban beszálltunk a szomszédos folyón várakozó hosszú, motoros csónakok egyikébe, majd elindultunk folyásiránnyal szemben.

fél óra hajózás után értük el a barlangokat

A barlangok pár kilométerre lehettek, de a kanyargós folyón gyorsan elveszti az ember a távolságérzetét. A víz sekély, talán ha térdig ér, a csónak végében a kormányos küzd a lóerőkkel, hol kintebb emelve, hol lejjebb tolva a motort. Oldalról fák borulnak a folyó fölé, csak néhol süt be a nap, bal oldalon pár ház. Vannak kis rapidok is, ahol szinte csak lépésben haladtunk. Sziklák között át, néha megbillen a hajó, főleg ha a benne ülők forgolódnak. A kb. 30-35 perces utat egy kötelező piaclátogatással szakítják: helyiek árulnak gyöngyből fűzött csecsebecséket, fonott kosarakat, szőnyegeket.

BARLANGTÚRA

a szelek barlangja és a tisztavíz barlang

Első megálló a Wind barlang. A folyótól sziklafalra erősített lépcsőkön értük el. Sári a hátamon: a gyorsabb és biztonságosabb haladás érdekében. Először egy szélesebb csatornában sétált csapatunk, majd kis szakaszon vállszességűre szűkült az út, hogy a Király csarnokába érve ismét impozánsan kinyíljon.

a király termében

Cseppkövek lentről és fentről, néhol oszloppá nőve össze, ahogy egy ilyen karszt barlangban az lenni szokott. Érdekes, meg szép, de ehhez hasonlót már sokat láttunk. A Clearwater azonban tényleg lenyűgözött. Nemis a cseppkövek, inkább ahogy a kint és bent találkoznak. Egy félig nyitott szájon lépünk be a hegy gyomrába, aztán le a tekergődző beleken. Át egy föld alatti folyón, majd el számos mészkőformáció mellett. Aztán a mesterséges fényt természetes nyomja el és felettünk óriási lyukon keresztül kukucskál be a dzsungel. Mint egy ementáli, olyan likacsosak itt a hegyek.

a Clearwater-barlang szája

HIDEG MEDENCE

Habár a barlangok levegője jóval hűvösebb, a magas páratartalom és a fel-le mászkálás megizzaszt. Jól esik belecsobbanni a semmiből felbukkanó (a hegy gyomrából jön) kristályzöld színű folyóba.

pancsolás a hűs medencében

Szabályos medence van itt, közepén kétembernyi mélységgel, távolabb térdig sem ér. Először lúdbőröztet, aztán nem akarunk kimászni belőle. Mivel a túrán a végére maradtunk, szűk 30 perc jutott a megmártózásra. Sári aludt, de szerintem kiszimatolta, hogy itt most fürdeni lehet és felkelt. Alig negyed órát pancsolhatott, mikor intettek: ideje készülöni, mennek vissza a hajók, s habár létezik egy ösvény, ami visszavisz a településre, az most kőomlás miatt le van zárva. Nem volt mit tenni. De megígértük babának, hogy holnap megint visszajövünk pancsolni.

vár a hajó, hogy hazavigyen