repülés KK-ba

Kota Kinabalu, vagy ahogy a helyiek spórolósan hívják: KK, másfél órányi repülésre van Mulutól. A gép hasonlóan kicsi, mint idefele és ugyanaz a társaság is üzemelteti.

Mulu barátságos reptere

Már akkor megfigyeltem, hogy a kötelező utastájékoztató alatt két dologra hangsúlyozottan is felhívják az emberek figyelmét. Egy: bármennyire is szereti, imádja a kedves utas a mobilját, az utazas alatt kapcsolja azt ki. Kettő: ha baj van és el kell hagyni a gépet, bármennyire is drága a magassarkúja, vegye azt le és hagyja a gépen. Felszállás, dzsungel, tenger, majd landolás a félmilliósnál is nagyobb város repterén. A következő két nap megint csak a pihenesről fog szólni, így most kocsit még nem béreltünk, busszal mentünk be a központba, kicsit sétálltunk a korábban már kinézett szállasig, s mivel szerencsére volt szabad szobájuk (Muluból nem tudtunk foglalni, korábban meg lusták voltunk) beköltöztünk és elhevertünk a hűvösben.

ÉJSZAKAI PIAC

A trópusi forróságot a nagyvárosi környezet fokozta. Csak késő délután mentünk ki az utcára: hogy pénzt váltsunk és hogy körbejárjuk a város éjszakai piacát. A hőség már kicsit enyhült, de azért még megindultak a szokásos izzadságpatakok a hátamon. A szállástól gyalog 10 perce, a tengertől 10 lépésre, a Le Meridein szálloda lábánál áll a ponyvaerdővel fedett intézmény. Az első szegmens a kacatos, azt ugorhatjuk is, hiszen egyrészt sem széltében, sem magasságában egy európai nem fér el itt anélkül, hogy folyton-folyvást bele ne akadna valamibe, másrész egy központi gyárból importált csecsebecséket kínálták az árusok, melyekre mi igényt nem tartottunk. Eztán jött a frissen fogott tengeri finomságok és egyéb húsok sütödéjének csoportja. Egyik felén a filippínók faszénparázsos standjai füstöltek rettenetesen, míg a másikon a jégről kiválasztott színes halakat, rákokat és lábasfejűeket készítették el pár perc alatt olyan szósszal vagy ízesítéssel, ahogy csak a kedves vendég kívánta.

kukorica! végre!

Mivel az elmúlt napokban nagyon megteltünk rizzsel, hússal és tésztával, így nagy érdeklődéssel vetettük bele magunkat a zöldség-gyümölcs piac színes kínálatába. Vettünk egy banánt, ananászt, mangót, jákófa gyülölcsét, guavát, mangosztánt kétszer is, rambutánt és egy fél dinnyét. Aztán a szobában addig ettük őket, míg mozdulni tudtunk.