som tam

42.

A csípős papaya saláta a thaiok egyik nemzeti kábítószere. Szinte minden utcasarkon árulják, ízletes, frissítő és megunhatatlan. A régióban számos verziója létezik, valahol erjesztett hal levével, másutt savanyított és darabokra zúzott édesvízi rákkal ízesítik. Az ország közepén népszerű verzió nem ennyire merész, de azért ízlelőbimbóinknak ez is tartogat meglepetéseket. A legtöbb thai ételhez hasonlóan a nyelv minden egyes területét bombázza, a benne lévő savanykás lime, az erős chili, a sós halszós és az édes pálmacukor intenzív összhatást produkál.

Hazafele menet sokszor megálltunk az egyik kedvenc árusunknál és rendeltünk két som tam-ot. Jól ismert minket és tudta, hogy három chilivel szeretjük. Ha annál többet tett bele már nem láttam a könnyektől és az arcomat elöntő izzadságtól. Ismerek olyan helyieket, akik nyolccal eszik. Két perc alatt elkészült. A hozzávalók mind ott sorakoznak kéznyújtásnyira. A csíkokra szelt zöld papaya, amit bárdszerű késsel egy lavórba darabolnak, mikor éppen nincs más dolguk, a fűszerek, a lime, a pirított mogyoró és a többi.

A hozzávalók a megfelelő sorrendben belekerülnek egy agyag mozsárba, ahol egy fa törővel pépesítik és keverik a salátát. Minden pulton két mozsár áll. Egyikben készül a karakteresebb íz- és szagvilágú rákos, a másikban padig az édesebb, gyümölcsösebb thai verzió. A lédús ínycsiklandozó végterméket az árus egy műanyag zacskóba lapátolja, követhetetlen mozdulatokkal pufókra gumizza a nejlont és beleteszi egy másik zacskóba, amiben az előre odakészített káposztaszelet és pár darab bab várakozik. Az még jár hozzá.

 

som tam thai (az ország középén népszerű verzió)

hozzávalók:

egy nagy marék (kb. 200 gramm) hosszú, vékony csíkokra vágott éretlen papaya (sárgarépával, uborkával, éretlen mangóval vagy almával is helyettesíthető

6 felezett koktélparadicsom vagy egy nagyobb, falatnyi darabokra szeletelt paradicsom

egy fél marék pörkölt, sózatlan mogyoró

2 evőkanál szárított apró garnélarák

fél marék, két centis darabokra tört hosszúbab (tehénbab)

néhány macskapöcse paprika vagy chili

fél lime leve (néhány teáskanálnyi)

néhány teáskanál halszósz (vagy helyette só)

egy közepes gerezd fokhagyma

egy evőkanál pálmacukor (2-3 evőkanál vízben feloldott barnacukorral helyettesíthető)

fél deci sűrű tamarind lé (vagy 1 evőkanál szárított tamarind vízben feloldva) – ha nincs kihagyható

(vigyázzunk, mert minél több a helyettesítés annál távolabb kerülünk az ország ízeitől)

 

elkészítésének módja:

A mozsárban (vagy amit helyette használunk) törjük össze a chilit és a fokhagymát, adjuk hozzá az apró szárított garnélát és a pálmacukrot. Keverjünk rajta egyet, majd szórjuk bele a mogyorót és a kis darabokra tördelt tehénbabot. Aztán mehet bele a csíkozott papaya és a szeletelt paradicsom, kicsit ütögessük, keverjük, hogy felszívja az eddig képződött levet. Ezeket követi a lime leve, a tamarind lé és a halszósz. Ha minden benne van, akkor egyik kezünkbe fogjuk a törőfát, a másikba egy evőkanalat majd a kettővel együtt dolgozva vegyítsük és puhítsuk a szinte kész som tam-ot. Kóstolgassuk közben és ízlés szerint adjunk hozzá még a csípős, a savanyú, a sós vagy az édes alkotórészekből.

Olajban ropogósra sült, vagy parázson pirított csirkével és ragacsos rizzsel verhetetlen összeállítást alkot. Bármikor. Délben, este, vonaton vagy munka közben, étteremben vagy egy műanyag széken gubbasztva. Az ember keze ragad a csirke szaftjától, úgy nyúl a golyóvá gyúrható rizs után, amivel a som tam levét lehet feltunkolni. Egy hosszú forró nap végén, mikor az ember fáradtan leül, nem is eshet ennél semmi jobban. Hosszú útról az országba visszatérve, amikor az ember beleharap a húsba és utána küld egy adag csípős salátát, akkor érzi igazán, hogy megérkezett.